Υπογλωσσία Ανοσοθεραπεία-Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Οι αλλεργίες βρίσκονται στο top ten των σοβαρών νοσημάτων παγκοσμίως. Μια μεγάλη μερίδα αλλεργικών ανθρώπων αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα που τους βλάπτουν ή αντιμετωπίζουν τις αλλεργίες τους με φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες, ενώ άλλοι, απλά αποδέχονται τη μοίρα τους και συνεχίζουν να υποφέρουν.
Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι υπάρχει προσωποποιημένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των χρόνιων καταστάσεων που σχετίζονται με τις αλλεργίες τους;
Παρακάτω, εξηγούμε τι είναι η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία και πώς χορηγείται. Θα δούμε επίσης τι διαφοροποιεί τη θεραπεία αυτή από άλλες παροδικά ανακουφιστικές θεραπείες.
Πρόκειται λοιπόν για μια ασφαλή και αποτελεσματική αγωγή η οποία θεραπεύει τις αλλεργίες με τα ίδια εγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιεί η υποδόρια ανοσοθεραπεία. Η διαφορά έγκειται στο ότι απευθύνεται σε ευρύτερο κύκλο ασθενών και η αγωγή γίνεται στο σπίτι, αντί της ένεσης, με έγχυση του φαρμάκου κάτω από τη γλώσσα.
Η κατανομή των αντιγόνων υπογλώσσια είναι αποτελεσματική διότι στην περιοχή αυτή βρίσκονται τα περισσότερα σε ποσοστό αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα, από όλο το σώμα. Αυτά καλούνται «δενδριτικά» κύτταρα και αποτελούν τους αγγελιοφόρους που μεταφέρουν τα αλλεργιογόνα στον κατάλληλο προορισμό, ώστε με τον καιρό ο οργανισμός να ανέχεται τα αλλεργιογόνα που τον πειράζουν.
Μετά από τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού,ακολουθεί η διενέργεια αλλεργικών δοκιμασιών, για να ληφθεί το «αλλεργικό αποτύπωμα» του ασθενούς. Με βάση αυτό, θα σχεδιαστεί η κατάλληλη ανοσοθεραπεία για τον συγκεκριμένο ασθενή.
Η ιδανική εξατομικευμένη δοσολογία προσφέρει ένα καλύτερο μαξιλάρι ασφάλειας, ώστε να επιτευχθεί η ανοσολογική ανοχή, χωρίς τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις από μη αναγκαίες υψηλές δοσολογίες.
Ποιος ωφελείται από την υπογλώσσια ανοσοθεραπεία;
Ένα σημαντικό προσόν της υπογλώσσιας ανοσοθεραπείας αποτελεί το εύρος των ομαδων ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν:
- Παιδιά
- Ασθενείς με χρόνια παραρρινοκολπίτιδα
- Ασθενείς με άσθμα
- Ασθενείς με τροφικές αλλεργίες
- Ασθενείς με δυσανεξία στις βελόνες
- Ασθενείςμε πολλαπλές αλλεργικές ευαισθητοποιήσεις
Ασθενείς που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ποικίλες αλλεργικές καταστάσεις, μπορούν δυνητικά να ωφεληθούν, εφόσον η αλλεργία συχνά αποτελεί εκλυτικό παράγοντα για διάφορα χρόνια νοσήματα όπως:
- Ρινίτιδα
- Άσθμα
- Ατοπική δερματίτιδα
- Περιβαλλοντικές αλλεργίες
- Πονοκεφάλους
- Αλλεργίες στα κατοικίδια
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το αλλεργικό άσθμα αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων άσθματος. Μια άλλη κοινή κατάσταση που σχετίζεται με αλλεργία, είναι ή χρόνια ιγμορίτιδα. Από τη στιγμή που οι αλλεργίες προκαλούν φλεγμονή των ιγμορείων, οι αλλεργικοί ασθενείς είναι περισσότερο επιρρεπείς να αναπτύξουν χρόνια ιγμορίτιδα από τους μη αλλεργικούς.Τα παραπάνω δεν είναι παρά μία γεύση των καταστάσεων που μπορεί να σχετίζονται με αλλεργική βάση.
Γιατί διαφέρει η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία από άλλες θεραπείες;
Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία σταδιακά μεταβάλλει την αλλεργική νόσο.Οι ανακουφιστικές θεραπείες δρουν παροδικά, με προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Καθώς το σώμα αναπτύσσει ανοχή απέναντι στα αλλεργιογόνα, το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά τροποποιεί την αντίδρασή του απέναντι σε αυτές τις ουσίες. Το μείζον όφελος από την ανοσοθεραπεία είναι η μακροχρόνια διάρκεια μετά το πέρας της. Σε ορισμένους μάλιστα ασθενείς, η επίδραση αυτή καθίσταται μόνιμα.
Κατά την διάρκεια της ανοσοθεραπείας, μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί βοήθεια από τα ανακουφιστικά φάρμακα, ειδικά σε περιόδους ανθοφορίας ή σε αρχικά στάδια της ανοσοθεραπείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν σημαντική μείωση της συχνότητας στη χρήση αυτών των φαρμάκων, ακόμη και σε αρχική φάση της ανοσοθεραπείας.
Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να επιβραδύνει ή να αποτρέψει καταστάσεις όπως το άσθμα,το έκζεμα ή την παραρρινοκολπίτιδα.
Πότε και πώς παίρνω την υπογλώσσια ανοσοθεραπεία
Η θεραπεία τυπικά διαρκεί 3-5 χρόνια,ανάλογα με τη φύση της αλλεργίας και την συμμόρφωση.Κάποιοι ασθενείς αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα από τις πρώτες εβδομάδες. Είναι ωστόσο σημαντικό να συνεχίσουν να τη λαμβάνουν, για καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.
Μαρία Κουλούρη
Παιδίατρος Παιδοαλλεργιολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
- Bayram C, Harrison C, Charles J, Britt H. ‘The kids are alright’ – changes in GP consultations with children 2000–2015. Aust Fam Physician. 2015;44(12):877–879.
- Hay RJ, Johns NE, WIlliams HC, et al. The global burden of skin disease in 2010: an analysis of the prevalence and impact of skin conditions. J Invest Dermatol. 2014;134(6):1527–1534.
- Brown MM, Chamlin SL, Smidt AC. Quality of life in pediatric dermatology. Dermatol Clin. 2013;31(2):211–221.
- Beattie PE, Lewis-Jones MS. A comparative study of impairment of quality of life in children with skin disease and children with other chronic childhood diseases. Br J Dermatol. 2006;155(1):145–151.
- Gupta MA, Gupta AK. Psychiatric and psychological co-morbidity in patients with dermatologic disorders: epidemiology and management. Am J Clin Dermatol. 2013;4(12):833–842.
- Daud LR, Garralda ME, David TJ. Psychosocial adjustment in preschool children with atopic eczema. Arch Dis Child. 1993;69(6):670–676