Αλλεργία στα βρέφη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Η αλλεργία αποτελεί μια αντίδραση ανοσολογικού τύπου σε τροφή, φάρμακο, εισπνεόμενο αλλεργιογόνο ή τσίμπημα εντόμου, η οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Για να εκδηλωθούν αλλεργικά συμπτώματα, θα πρέπει ο οργανισμός να έχει συναντήσει το αλλεργιογόνο τουλάχιστο μία φορά. Συμπτώματα όπως εξάνθημα, κνησμός, πρήξιμο στα βλέφαρα, βήχας ή έμετος, είναι τα κύρια συμπτώματα που σηματοδοτούν την αλλεργία.
Πώς όμως θα γίνει αντιληπτή η εκδήλωση αλλεργίας σε βρέφος; Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να κινήσουν υποψία ;
Αρχικά, να πούμε ότι στη βρεφική ηλικία δεν εκδηλώνονται αναπνευστικές αλλεργίες όπως ρινίτιδα και άσθμα. Στην ηλικία αυτή πρωταρχικό ρόλο παίζει η αλλεργία στις τροφές. Αυτή μπορεί να έχει άμεση σχέση με τη χορήγηση τροφής, οπότε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε αναφυλαξία. Τα συμπτώματα στα βρέφη μπορεί να διαφέρουν από τα μεγαλύτερα παιδία. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο το εξάνθημα. Μπορεί να εκδηλωθεί ανησυχία, υπνηλία, έμετος, αμέσως ή μια ώρα μετά το γεύμα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση και το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας είναι η αδρεναλίνη. Η τροφή που προκαλεί τα συμπτώματα αποφεύγεται και ο ασθενής μπαίνει σε παρακολούθηση για τη διαχείριση της αλλεργίας του.
Η τροφική αλλεργία μπορεί όμως να εκδηλώνεται και αργότερα από την επαναλαμβανόμενη χορήγηση της τροφής, με την αποβολή αίματος στα κόπρανα ή την έξαρση ατοπικής δερματίτιδας. Εδώ δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας για τη ζωή και ο γιατρός θα παραπέμψει σε εξειδικευμένο Παιδοαλλεργιολόγο για περαιτέρω διερεύνηση.
Στις έμμεσου τύπου αλλεργίες υπάγεται και το FPIES (food protein induced enteropathy). Στο σύνδρομο αυτό, η εκδήλωση συνίσταται σε εμέτους 2-5 ώρες μετά τη λήψη της ένοχης τροφής, με συνοδό υπνηλία. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια ενυδάτωση στο νοσοκομείο, για λίγες ώρες.
Οι γονείς και οι φροντιστές των βρεφών πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνιση για την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις τροφές. Αν παρατηρήσουν εξάνθημα ή έμετο ή άλλο σύμπτωμα μετά τη χορήγηση τροφής, η επικοινωνία με το γιατρό τους επιβάλλεται.
Η επικοινωνία με το γιατρό αποτελεί τη σωστή κίνηση. Έτσι, θα γνωρίζουν πότε πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό, αν θα προχωρήσουν σε διαγνωστική διερεύνηση ή θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν στη χρήση αδρεναλίνης.
Η γνώση και η σωστή πληροφόρηση διασφαλίζει την ήρεμη αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικού και την ασφάλεια του βρέφους.