Τροφική αλλεργία
Αν έχετε αλλεργία σε κάποια τροφή, αυτό σημαίνει ότι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα υπεραντιδρά σε κάποια πρωτεΐνη από την τροφή αυτή. Ακόμη και ελάχιστη ποσότητα της τροφής μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα.
Οι τροφικές αλλεργίες κάνουν την εμφάνισή τους στην βρεφική και την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανισθούν και αργότερα
Στην παιδική ηλικία, οι κύριες τροφές που προκαλούν την πλειονότητα των αλλεργιών, είναι:
- Το γάλα αγελάδας
- Το αυγό
- Τα σιτηρά
- Η σόγια
- Τα ψάρια
- Τα θαλασσινά
- Οι ξηροί καρποί
Πολλές φορές, η εντύπωση ότι κάποιος έχει τροφική αλλεργία δεν είναι πραγματικότητα. Επίσης, τα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας ομοιάζουν με αυτά της τροφικής δυσανεξίας. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ σημαντικές. Οι αντιδράσεις που οφείλονται σε αλλεργία μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Συνεπώς, η αποφυγή των τροφών που μπορεί να εκλύουν αλλεργικά συμπτώματα, πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Η αλλεργία σε πρωτεΐνες τροφών σημαίνει αλλεργία σε οτιδήποτε τις περιέχει. Για παράδειγμα, αν υπάρχει αλλεργία στο τριφύλι, ενδέχεται η κατανάλωση μπανάνας ή πεπονιού να προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα. Αυτό το φαινόμενο καλείται «διασταυρούμενη αντιδραστικότητα» και είναι συχνή σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα οφειλόμενη στις γύρεις. Όταν εμπλέκονται τροφές η συμπτωματολογία που προκύπτει καλείται Στοματικό αλλεργικό σύνδρομο (Oral allergy syndrome).
Η τροφική αλλεργία που εμφανίζεται στα παιδιά μπορεί να ξεπεραστεί. Όμως και ένας υγιής ενήλικας μπορεί να εμφανίσει αλλεργία σε τροφή.
Το σύνδρομο Εντεροκολίτιδας από τροφική πρωτεΐνη (FPIES), είναι μια αλλεργία που δεν εμφανίζεται αμέσως μετά την κατανάλωση τροφής. Είναι όπως λέμε, «επιβραδυνόμενου τύπου». Πρόκειται για σοβαρή κατάσταση που εκδηλώνεται με εμέτους και διάρροιες, 2-5 ώρες μετά τη λήψη τροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και καταπληξία, που οφείλονται σε υπόταση και ανεπαρκή αιματική κυκλοφορία.
Όπως και οι άλλες τροφικές αλλεργίες, το FPIES προκαλείται με κατανάλωση της τροφής. Θεωρητικά κάθε τροφή μπορεί να το προκαλέσει. Οι συνηθέστερες είναι το γάλα, το αυγό και το ψάρι, αναφορικά με τα παιδιά. Εμφανίζεται κατά την εισαγωγή στερεών τροφών στο βρέφος και παρέρχεται μετά από διάστημα μηνών ή και ετών.
Μαρία Κουλούρη
Παιδίατρος Παιδοαλλεργιολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ