Ιατρικές Οδηγίες για καλές διακοπές
Αγαπητοί γονείς
Οι διακοπές πλησιάζουν και είναι πολύ σημαντικό να τις περάσουμε με υγεία.
Σημαντικός παράγοντας είναι η πρόληψη καταστάσεων που απειλούν την υγεία των παιδιών μας το καλοκαίρι.
Ήλιος και θάλασσα μας προσφέρουν τις χάρες τους. Πάντα όμως παραμονεύουν κίνδυνοι.
- Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι ο πνιγμός
Μικρή ποσότητα νερού αρκεί για να προκαλέσει πνιγμό. Γι αυτό:Ποτέ μην αφήνετε το παιδί από τα μάτια σας! Αν θέλετε να απολαύσετε ένα βιβλίο ή έστω μια όμορφη κουβέντα, φροντίστε ώστε το παιδί να είναι κοντά σας, με ασφάλεια. Το κινητό καλύτερα να βρίσκεται μέσα στην τσάντα σας, όταν συνοδεύετε στη θάλασσα μικρά παιδιά.
Ποτέ μην επιτρέπετε μπάνιο με γεμάτο στομάχι. Ο χρόνος που ενδείκνυται να μεσολαβεί από το γεύμα είναι τουλαχιστο 2,5 ώρες.
Το σωσίβιο από μόνο του δεν σώζει ζωές. Χρειάζεται πάντα την επίβλεψή μας!
- Ήλιος
Η χρήση αντηλιακού και καπέλου επιβάλλεται. Κυκλοφορούν καπέλλα με προστατευτικό του αυχένα. Επίσης, η επανάληψη εφαρμογής αρκετής ποσότητας αντηλιακού προσφέρει πραγματική ηλιοπροστασία. Ιδανικά ο δείκτης προστασίας να είναι 30 ή 50 SPF και να είναι «κυκλωμένο» το UVA.
- Τσιμπήματα
Πολύς λόγος γίνεται φέτος το καλοκαίρι για τη μωβ μέδουσα. Φαίνεται ότι το πρόβλημα, αν και υπαρκτό, δεν είναι τεράστιο. Σε περίπτωση τσιμπήματος, εφαρμόζετε στην περιοχή μαγειρική σόδα αναμεμιγμένη με θαλασσινό νερό σε αναλογία 1:1. Κατόπιν ξεπλένετε με θαλασσινό νερό.
Σε τσίμπημα μέλισσας, η τοπική εφαρμογή μιας κατευναστικής κρέμας με αντιισταμινικό και κορτιζόνη, αρκεί. Σε περίπτωση ΄μως ιστορικού αλλεργίας στις μέλισσες, ακολουθείτε τις οδηγίες του Παιδοαλλεργιολόγου σας!
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι στο φαρμακείο των διακοπών να περιλάβετε ένα αντιισταμινικό, για ανακούφιση του κνησμού, που προκαλούν τα τσιμπήματα.
- Αλλεργίες
Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή, προσοχή στο φαγητό έξω!
Ενημερώστε τα εστιατόρια που επισκέπτεσθε και ρωτάτε τους επαρχιακούς φούρνους από τι είναι φτιαγμένα τα αρτοπαρασκευάσματά τους. Και φυσικά, να έχετε μαζί το πλάνο του Παιδοαλλεργιολόγου σας.
- Κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και δεν γνωρίζουμε ποιος θα νοσήσει βαριά. Επιπλέον, είναι πολύ μεταδοτικός: (υπολογίζεται ότι ένας ασθενής μεταδίδει σε 10 επαφές του) και δεν σημαίνει ότι μια νόσηση μας προφυλάσσει από επόμενες. Ακόμη, δε σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι δεν κολλάνε. Τα εμβόλια δεν προορίζονται για να σταματήσουν τη «βροχή». Αποτελούν τις ομπρέλες μας για να μη βραχούμε. Άρα, ας τηρούμε μέτρα προστασίας ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας, φορεμένη σωστά.
Με ευχές για καλές, ασφαλείς διακοπές !
Μαρία Κουλούρη
Παιδίατρος Παιδοαλλεργιολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ