Επιτέλους, διακοπές!!!
Διακοπές :Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
Το φυλλάδιο αυτό απευθύνεται στους γονείς, με σκοπό την σύντομη και ουσιαστική ενημέρωση για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν στις διακοπές, τόσο για να αποφύγουν δυσάρεστα συμβάντα όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούν.
Επιτέλους, διακοπές!!!
Κατά τη διάρκεια του έτους, η καθημερινότητα επιφορτίζει με άγχος και σωματική κούραση μικρούς και μεγάλους. Οι διακοπές, όπως άλλωστε το λέει η λέξη συνιστούν ένα διάλειμμα των δραστηριοτήτων, με σκοπό την εξασφάλιση απαραίτητων εφεδρειών ( ψυχικών και σωματικών) για τη συνέχιση της καθημερινότητας.
Καλοκαίρι
Στη χώρα μας, οι διακοπές κυρίως είναι καλοκαιρινές. Είτε ο προορισμός είναι βουνό είτε θάλασσα, υπάρχουν πάντα θέματα που πρέπει να προσέξουμε. Ιδιαίτερα αν έχουμε την ευθύνη μικρών παιδιών.
Ήλιος
Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Μπορεί να αποβεί όμως ιδιαίτερα βλαπτικός, μέσω των UV ακτίνων αλλά και της ορατής ακτινοβολίας. Γι αυτό, η έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι πρέπει να γίνεται με προσοχή και με απαραίτητο εξοπλισμό. Τις μεσημεριανές ώρες η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κυτταρικές βλάβες. Γι αυτό, καλό είναι κατά τις ώρες αυτές να μην εκθέτουμε τα παιδιά αλλά και τους εαυτούς μας στον ήλιο. Η χρήση αντηλιακών με φυσικά φίλτρα και η συχνή ανανέωσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας επιβάλλεται.η ποσότητα αντηλιακού δεν είναι μικρή. Υπολογίζεται ότι για 100% κάλυψη χρειάζονται 2 mg/τετρ.μέτρο επιφάνειας σώματος. Επαλείφουμε τα ακάλυπτα μέρη, ακόμη και τις πατούσες. Για το καπέλο, δε γίνεται λόγος. Είναι πολύ προστατευτικό, όπως και τα φανελάκια με δείκτη UV, που υπάρχουν στο εμπόριο. Γυαλιά ηλίου δεν χρειάζονται τα βρέφη. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η προϋπόθεση είναι να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο και να προέρχονται από κατάστημα οπτικών.
Θάλασσα
Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη θάλασσα. Ήλιος και θάλασσα ίσον υγεία, θωράκιση της άμυνας του οργανισμού και βατήρας ανάπτυξης. Η προσοχή στη θάλασσα όμως για να αποφύγετε τα δυσάρεστα απρόοπτα είναι επιβεβλημένη. Γι αυτό, τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Τα μικρότερα παιδιά και τα βρέφη που δεν γνωρίζουν μπάνιο χωρίς σωσίβιο, να βρίσκονται πάντα μαζί σας. Μην ξεχνάτε ότι η ποσότητα νερού που απαιτείται για έναν πνιγμό, στα παιδιά είναι ελάχιστη. Στο πρώτο μπάνιο η διάρκεια να είναι περίπου 5 λεπτά. Αρχικά, βρέχουμε με τα χέρια μας τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια και κατόπιν βυθίζουμε το παιδί στο νερό.
Αν δούμε εξανθήματα μετά το θαλάσσιο μπάνιο, απευθυνόμαστε σε πλησιέστερο ιατρείο.
Ατυχήματα
Τα παιχνίδια πάντοτε ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμών. Βασικοί κανόνες είναι να παίρνουμε τα μέτρα προστασίας, όπως κράνος για τα παιχνίδια με ποδήλατο και πατίνι και σωσίβιο για τα θαλάσσια σπορ. Για τα μεγαλύτερα παιδιά σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά να κάνουν ποδήλατο σε δρόμους που διέρχονται οχήματα με ταχύτητα.η επαρχία είναι πολύ επικίνδυνη, παρόλο που η κίνηση δεν έχει σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις.
Φάρμακα: τι να έχετε μαζί
Ανάλογα με τον τόπο προορισμού, καλό είναι να έχετε οργανώσει ένα μίνι φαρμακείο διακοπών. Αυτό περιλαμβάνει:
- Αντισηπτικό spray (π.χ. octenicept 2%) και ζελ
- Οξυζενέ
- Αλοιφή για εγκαύματα και επιμολυσμένα τσιμπήματα (fucidin, fubecot, fusicort,bepanthol)
- Αντηλιακό
- Προληπτικό αντικουνουπικό (crilen)
- Κρέμα για μετά το τσίμπημα (afternip, anticort)
- Αντιπυρετικό/ηλεκτρονικό θερμόμετρο
- Αντιισταμινικό
- Φυσιολογικούς ορούς
- Γάζες
- Μια μικρή παγοκύστη
- Αυτοκόλλητα για την κάλυψη τραυμάτων
- Επίδεσμο μικρού μεγέθους
Προσοχή!
Αν το παιδί σας πάσχει από χρόνιο νόσημα, συμβουλευτείτε τον ειδικό για τα φάρμακα που πρέπει να μεταφέρετε. Για παράδειγμα, εισπνεόμενα, αδρεναλίνη, γλουκαγόνη. Η πληροφορία αυτή ξεπερνά όμως τον σκοπό του γενικού αυτού οδηγού. Να θυμόμαστε πάντα: η πρόληψη και η ψυχραιμία είναι μια καλή παρέα και όχι μόνο για τις διακοπές…