Τι πρέπει να ξέρουμε: το παιδί μας είναι 8 χρόνων
Το 8-χρονο παιδί σας χρησιμοποιεί κρίση και λογική , με διαφορετικό τρόπο κάθε μέρα. Γίνεται όλο και καλύτερο στο να εστιάζει ταυτόχρονα στις πολλαπλές όψεις ενός προβλήματος. Αυτά είναι σημαντικές δεξιότητες, που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της σχολικής του ζωής.
Οι φίλοι αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη ζωή του. Θα ταυτίζεται με όσους το δένουν κοινά ενδιαφέροντα. Μπορεί τώρα να έχει αποκτήσει τον «καλύτερο» φίλο.
Καθώς ο κύκλος των φίλων διευρύνεται, τα παιδιά υιοθετούν διαφορετικές πρακτικές και συνήθειες από εκείνες της οικογένειας. Όταν το παιδί συναισθανθεί αυτές τις διαφορές, αυτό μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικές συγκρούσεις. Μην ανησυχείτε όμως. Πρόκειται για μια διαδικασία αναπτυξιακή, η οποία θα το βοηθήσει να ασκηθεί στη λύση προβλημάτων και στην επιχειρηματολογία του.
Οι τακτικές επισκέψεις στον Παιδίατρο: τι περιμένουν οι γονείς
Όπως και πέρισυ, το παιδί θα ερωτηθεί διάφορες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα αν του αρέσει το σχολείο.Αυτές οι ερωτήσεις βοηθούν στη θεμελίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης.Επίσης, επιτρέπουν στον Παιδίατρο να παρατηρήσει τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και την ψυχική του υγεία.Αν εντοπισθούν δυσκολίες, ο Παιδίατρος θα σας βοηθήσει στην διαχείριση του προβλήματος.
Σε αυτή την τακτική επίσκεψη, επίσης ελέγχονται:
✅ Εμβόλια
Στα οκτώ χρόνια, το παιδί πρέπει ήδη να έχει ολοκληρώσει αρκετές επαναληπτικές δόσεις. Αν έχει «χάσει» κάποιες δόσεις στο εμβόλιο DTaP (διφθερίτιδα, τέτανος, ακυτταρικό κοκκύτη), MMR (Ιλαρά Ερυθρά Παρωτίτιδα) , polio , ή Ανεμευλογιά, τώρα είναι κατάλληλη ηλικία να καλυφθεί. Καμμία δόση δε χάνεται και γι αυτό θα γίνει ότι υπολείπεται.
Αν το παιδί βρίσκεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ο Παιδίατρος θα συστήσει αντιγριπικό εμβολιασμό, σε μία ή δύο δόσεις. Θα συζητήσετε και άλλα θέματα που αφορούν εμβολιασμούς, όπως το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β ή τις οδηγίες για την COVID-19
✅ Τακτικό Screening
Όπως κάθε χρόνο θα γίνει η απαραίτητη κλινική εκτίμηση, με εκτίμηση όρασης και ακοής. Το παιδί θα ελεγχθεί για αναιμία ή σημεία λοιμώδους νοσήματος και θα εκτιμηθούν τα δόντια του.
Ο Παιδίατρος θα εκτιμήσει συναισθηματικά και ψυχικά το παιδί.Μπορεί να ρωτήσει για τους φίλους, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και πώς αισθάνεται στο σπίτι. Θα πραγματοποιήσει αδρή συμπεριφορική και συναισθηματική εκτίμηση του παιδιού.Ο στόχος είναι να νιώθει το παιδί ασφαλές στο σχολείο και σε άλλους χώρους.Είναι εξίσου σημαντικό για τον Παιδίατρο να βεβαιώσει ότι το παιδί λαμβάνει κοινωνική συναισθηματική υποστήριξη.
Αν χρειάζεται, θα σας βοηθήσει στην εύρεση υποστήριξης που αφορούν στέγη, τροφή και άλλων πρώτων αναγκών για την οικογένειά σας.
Ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ο Παιδίατρος
- Μήπως το παιδί έχει ειδικές ανάγκες υγείας;
- Μήπως από την προηγούμενη επίσκεψη, το παιδί έλαβε επείγουσα ιατρική φροντίδα, για κάποιο λόγο; Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στην οικογένεια;
- Υπάρχει κάποιος στο σπίτι που καπνίζει, πίνει αλκοόλ ή χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες;
- Νιώθετε ασφαλείς στο σπίτι και τη γειτονιά; Έχει εκφράσει το παιδί ανησυχία που να αφορά την ασφάλειά του
Ερωτήσεις που μπορεί ο Παιδίατρος να θέσει στο παιδί
- Γνωρίζεις σε ποιο τομέα είσαι καλός;
- Περιέγραψέ μου τις υπςυθυνότητες που αναλαμβάνεις στο σπίτι
- Έχεις ερωτήσεις σχετικές με την υγεία σου;
- ✅ Αναπτυξιακή εκτίμηση
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Παιδίατρος εστιάζει στη σχολική επίδοση του παιδιού.Μπορεί να ρωτήσει για τα προγράμματα που συμμετέχει για τα βιβλία που διαβάζει ή διάβασε πρόσφατα και να ρωτήσει για τους βαθμούς ή τις αξιολογήσεις γενικότερα. Έτσι, μπορεί να προσεγγίσει τομείς που χρειάζονται προσοχή.
Συζητείστε με τον Παιδίατρό σας τυχόν ανησυχίες για την ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού σας. Μπορεί να σας παραπέμψει σε αναπτυξιακή εκτίμηση για Διάσπαση προσοχής ή μαθησιακές δυσκολίες.
Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να ξεκινήσετε μια συζήτηση μετο παιδί για την εφηβεία και τις αλλαγές που θα επέλθουν.Οι συζητήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να προσαρμόζονται στο αναπτυξιακό στάδιο και την ωριμότητα του παιδιού.Η εφηβεία ενδέχεται να έχει ξεκινήσει σε κάποια κορίτσια , όπως διαφαίνεται από την ανάπτυξη των μαστών.Αυτή μπορεί να ξεκινά από τα 7 χρόνια, γι αυτό είναι ιδιαιτερα σημαντικό το παιδί να κατανοεί τις αλλαγές.
Ερωτήσεις που μπορεί να σας θέσει ο Παιδίατρος
- Σας απασχολεί η συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο; Μπορεί να χρησιμοποιήσει λογική και κρίση στις σχολικές του εργασίες; Έχουν εκφράσει οι δάσκαλοι ανησυχίες σχετικές με την επίδοση του παιδιού;
- Γνωρίζετε τους φίλους του; Πώς αλληλεπιδρά με τα άλλα παιδιά;
- Εκφράζει το παιδί απορίες σχετικά με διαφορετικές αξίες και πεποιθήσεις, που συναντά στον περίγυρό του; Αντιμετωπίζει θέματα με την κατανόησή τους;
- Έχει μήπως αρχίσει να σας ρωτά για την εφηβεία; Τι συζητούν στο σχολείο σχετικά με θέματα υγείας;
- Με ποια φυσική δραστηριότητα ασχολείται το παιδί; Σε αυτή την ηλικία συνιστάται τουλάχιστον 60 λεπτά μέτρια προς έντονη φυσική δραστηριότητα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
Ερωτήσεις που μπορεί να θέσει ο Παιδίατρος στο παιδί:
- Τι σου αρέσει να κάνεις στο σχολείο; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που συμμετέχεις και σε κάνει περήφανο;
- Πες μου κάποιες αγαπημένες σου ασχολίες. Μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα με φίλους;
- Τι κάνεις όταν κάτι σε μπερδεύει; Σου αρέσει η επίλυση προβλημάτων;
- Γνωρίζεις πώς πρέπει να ζητήσεις βοήθεια σε μια επείγουσα ανάγκη, όταν απουσιάζουν οι γονείς σου;
Ερωτήσεις που μπορεί να έχετε
- Το παιδί μου δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω;
- Ποιές εξωσχολικές δραστηριότητες είναι καλό να έχει το παιδί;
- Το παιδί μου δεν τρωέι κανονικά, αλλά τσιμπολογάει. Είναι αυτό που λένε: picky eater. Τι μπορώ να κάνω; Πώς μπορώ να το βοηθήσω να τρώει πρωινό;
Γνωρίζετε ότι : Αν ένα 8χρονο παιδί έχει υπευθυνότητες στο σπίτι, αναπτύσσει αίσθημα προσωπικού ανταγωνισμού; Φτιάχνοντας το κρεββάτι τους, μαζεύοντας τα ρούχα τους, στρώνοντας τραπέζι, είναι ένας σπουδαίος τρόπος να αποκτήσουν τα παιδιά σιγουριά για τις ικανότητές τους. Μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να αισθάνονται ότι εμπλέκονται στη λειτουργικότητα του σπιτιού, δίνοντάς τους την αίσθηση του σκοπού.
✅Υγιεινή διατροφή
Στα 8 χρόνια το παιδί σπαταλάει αρκετό χρόνο στο σχολείο και άλλες δραστηριότητες. Στην ηλικία αυτή αποκτά υγιεινές συνήθειες. Είναι σημαντικός χρόνος να μάθει τη θρεπτική διατροφή στο σπίτι, κάτι που θα το βοηθήσει να κάνει σωστές διατροφικές επιλογές όταν δεν βρίσκεται στο σπίτι ή ασχολείται με ποικίλες δραστηριότητες.
Όταν ετοιμάζετε το φαγητό του παιδιού για το σχολείο, φροντίστε να εμπεριέχει ισιρροπημένες και θρεπτικές επιλογές. Αφήνοντας το παιδί να επιλέξει τα γεύματά του, θα το βοηθήσει να ασκεί περισσότερο έλεγχο στις προσωπικές του επιλογές, να μαθαίνει τις υγιεινές συνήθειες διατροφής και να τις στηρίζει και εκτός σπιτιού.
Ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει ο Παιδίατρος
Τρώει το παιδί μεσημεριανό στο σχολείο; γνωρίζετε αν έχει διαφορετικές επιλογές; Τι τρώει το παιδί καθημερινά;
- Ετοιμάζετε εσείς τα σχολικά γεύματα; Τι βάζετε συνήθως;
- Βουρτσίζει το παιδί τα δόντια 2 φορές την ημέρα;
- Τι πίνει το παιδί με τα γεύματα;
Πιθανές ερωτήσεις προς το παιδί
- Βοηθάς στην ετοιμασία των γευμάτων σου για το σχολείο;
- Τι πήρες σήμερα για πρωινό;
Πιθανές δικές σας απορίες
- Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι το παιδί μου παίρνει τις επαρκείς ποσότητες από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά;
- Τι σνακ μπορώ να δίνω; Τι πρέπει να δίνω για γεύμα στο παιδί;
- ✅ Ασφάλεια
- Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλες παρόμοιες συσκευές στο σχολείο. Ίσως απαιτούν περισσότερο χρόνο για να παίξουν βιντεοπαιχνίδια και άλλες εφαρμογές, μόνοι ή με φίλους. Ο Παιδίατρός σας μπορεί να σας δώσει ιδέες για να ελέγχετε τη χρήση διαδικτύου από το παιδί και να σας υποδείξει πώς μπορείτε να γνωρίζετε με ποιον μιλά το παιδί online. Δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό δίκτυο για να μιλάτε σχετικά με τις συνήθειες του παιδιού στο διαδίκτυο, θα αυξήσετε την εμπιστοσύνη προς το παιδί και τις σχετικές επιλογές του.
- Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να εδραιώνονται όρια με το παιδί. Είναι φυσικό καθώς μεγαλώνουν να απωθούν τα όρια και να γίνονται πιο ανεξάρτητα, για να αποδείξουν ότι μεγάλωσαν. Οι γονείς επιβάλλεται να μιλάνε ανοιχτά για την ασφάλεια στο δρόμο, στο νερό και άλλους κινδύνους. Στα 8 έτη επιβάλλεται η χρήση ειδικής θέσης στο αυτοκίνητο.
Μιλείστε ανοιχτά με το παιδί για την ασφάλεια. Κίνδυνοι όπως ο εκφοβισμός ( bullying), και η σεξουαλική κακοποίηση, απειλούν την ασφάλεια του παιδιού. Το παιδί χρειάζεται να έχει την άνεση να σας απευθύνεται για κάθε θέμα.Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σε αυτά τα θέματα, απευθυνθείτε στον Παιδίατρό σας.
Ερωτήσεις που μπορεί να σας απευθύνει ο Παιδίατρος
- Έχετε μιλήσει ποτέ στο παιδί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο; Σας απασχολεί η ασφάλεια του παιδιού σε σχέση με τη χρήση κοινωνικών δικτύων; Έχετε στην οικογένει κάποιο πρόγραμμα γι αυτό;
- Ποιος προσέχει το παιδί όταν εσείς απουσιάζετε;
- Πώς φθάνει το παιδί στο σχολείο καθημερινά; Αν χρησιμοποιεί σχολικό, γνωρίζετε το συνοδό ή τον οδηγό;
- Έχετε μάθει στο παιδί να μην κρατά μυστικά από τους γονείς του;
Πιθανές ερωτήσεις του Παιδιάτρου προς το παιδί
- Σε ποια θέση κάθεσαι στο αυτοκίνητο;
- Φοράς πάντοτε κράνος όταν κάνεις ποδήλατο ή πατίνι ή άλλες εξωτερικές δραστηριότητες;
- Γνωρίζεις για την ασφάλεια από τα κυνηγετικά όπλα;
Ερωτήσεις που μπορεί να κάνετε
- Πώς μπορώ να διαφυλάξω την ασφάλεια του παιδιού στο παιχνίδι;
- Πώς μπορώ να παρέχω στο παιδί περισσότερη ελευθερία καθώς μεγαλώνει;
- ✅ Μην ξεχνάτε
Μια από τις κύριες προτεραιότητες του Παιδιάτρου σας αποτελεί η διαχείριση της ανησυχίας που έχετε σε σχέση με το παιδί. Τόσο το παιδί όσο και εσείς, θα πρέπει να αισθάνεστε άνεση και να συζητάτε με τον Παιδίατρό σας όσα προβλήματα προκύπτουν.