Νέες οδηγίες για τη βρεφική διατροφή – Top 5 μηνύματα για τον Παιδίατρο
By Dr. Carina Venter, PhD, RD, Associate Professor, Pediatrics-Allergy/Immunology, University of Colorado School of Medicine
Οι οδηγίες που ακολουθούν έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας ώστε να παρέχουν οδηγίες που θα αναπτύξουν διατροφικές συνήθειες από τη βρεφική ηλικία. « η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
1) Βάλτε σαν στόχο, να θηλάσετε το βρέφος σας μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει στερεές τροφές, ιδανικά περίπου στους 4-6 μήνες.
- Αν και το μητρικό γάλαθεωρείται η υπέρτατη τροφή για το αναπτυσσόμενο βρέφος, ωστόσο τα βρέφη χρειάζονται ακόμη συμπλήρωμα βιταμίνης D από τη γέννηση.
- Σε περίπτωση που ο θηλασμός δεν είναι εφικτός, τα βρέφη πρέπει να διατρέφονται με βρεφικό υποκατάστατο γάλακτος, ενισχυμένο με σίδηρο
2) χορηγείστε αλλεργιογόνες τροφές έγκαιρα και σε τακτικά διαστήματα.
Όταν οι γονείς εισάγουν στερεές τροφές περί τους 4-6 μήνες,περιλαμβάνουν στις εισαγωγές και τα αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως :αράπικο φυστίκι, αυγό,γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, σιτηρά,θαλασσινά, ψάρι,και σόγια.
Η καθυστέρηση εισαγωγής τέτοιων τροφών ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας σε αυτές, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τις καθυστερούμε.
TIP: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όταν εισάγουμε μια αλλεργιογόνο τροφή στο διαιτολόγιο,είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται και στην καθημερινή διατροφή.Οι γονείς μπορούν να την χορηγούν αναμεμιγμένη με άλλες ουσίες ώστε να είναι πιο εύληπτη.
3) Η ποικιλία στη διατροφή είναι σημαντική.
- Είναι η στιγμή να εκτεθεί το βρέφος σε διάφορες τροφές. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές προτού τις συνηθίσει. Γι αυτό οι γονείς δεν πρέπει να απογοητεύονται με μια αρχική άρνηση.
- Για τα θηλάζοντα: Παρασκευάστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κρέας, θαλασσινά) και ψευδάργυρο (κρέατα, φασόλια, ενισχυμένα δημητριακά).
- TIP: ποικιλία τροφών σε πθκνή υφή, ασφαλή για την κατάποση κατά τον πρώτο χρόνο ζωής. Αποφεύγετε το μέλι, τα μη παστεριωμένα τρόφιμα και τα αναψυκτικά καθώς και τροφές με πρόσθετο αλάτι και σάκχαρα
4) Κάθε μπουκιά μετράει.
- Τα βρέφη καταναλώνουν μικρές ποσότητες φαγγητού κι έτσι είναι σημαντικό να διαβεβαιωθούμε ότι οι γονείς προσέχουν την ποιότητα.
- Οι μερίδες πρέπει να εμπεριέχουν επαρκή θρεπτικά στοιχεία. Όμως δεν είναι όλα τα βρέφη ίδια. Τα μηνύματα για πείνα και ικανοποίηση που εκπέμπουν τα μωρά, πρέπει να βρουν ευαίσθητους λήπτες. Σεβαστείτε τα!
5) Προσοχή στα αναψυκτικά!
- Γενικά στα βρέφη δεν πρέπει να χορηγούνται άλλα υγρά εκτός του γάλακτος και νερού.
- Φρέσκο αγελαδινό γάλα ή άλλα αφεψήματα δεν ενδείκνυνται για τον πρώτο χρόνο.
- Φρουτοχυμοί απαγορεύονται, ακόμη και 100% φυσικοί.
HELPFUL TIP: Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται για το αν τα βρέφη χρειάζονται νερό.Στην πραγματικότητα, κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής η ενυδάτωση προέρχεται από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα υποκατάστασης. Όταν ξεκινήσει το βρέφος στερεές τροφές, μπορεί να προσφέρεται ½ με 1 φλυτζάνι νερό.Για να διευκολύνουμε τη μετάβαση από το μπουκάλι ή το στήθος στο φλυτζάνι, καλό είναι να χορηγείται σποραδικά το γάλα και μέσω αυτού του τρόπου. Έτσι, το βρέφος μαθαίνει ότι το φλυτζάνι δεν προορίζεται μόνο για να πίνει νερό.
About the author: Dr. Carina Venter is a PhD Registered Dietician and Associate Professor of Pediatrics in Allergy and Immunology at University of Colorado School of Medicine. She has focused her research and clinical practice over the past 20 years on the prevention, diagnosis and management of food allergies and other allergic diseases.