Anaphylaxis

Τι είναι το αναφυλακτικό ή αλλεργικό σοκ; Συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια έντονη δερματική αντίδραση σχετιζόμενη συνήθως με λήψη τροφής. Όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική: Αναφυλακτική αντίδραση σχετιζόμενη με επαφή με αλλεργιογόνο (τροφή ή νυγμό εντόμου) είναι η δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση, που εξελίσσεται άμεσα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με την επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.

Τα συμπτώματα που επικρατούν είναι τα δερματικά : κνίδωση  ( «πετάλες» ή «καντήλες»), κνησμός, διάχυτο ερύθημα, οίδημα χειλέων, βλεφάρων, γλώσσας. Σοβαρότατα συμπτώματα αποτελούν ο βήχας, η δυσκολία στην αναπνοή ή την ομιλία, ο πόνος στην κοιλιά, οι έμετοι και η διάρροια. Η υποτονία, η λιποθυμία και η πτώση στο έδαφος (καταπληξία ή σοκ) αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά άμεσα, πριν ξεκινήσει ο ασθενής για το νοσοκομείο.

Σε περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας το παιδί πρέπει πάντοτε να διαθέτει σε πλησιέστατο σημείο την ένεση αδρεναλίνης και η οποία πρέπει να χορηγείται χωρίς αργοπορία από εκπαιδευμένο άτομο ή τον ίδιο τον ασθενή εάν η ηλικία το επιτρέπει.

Τα βήματα που επιβάλλεται να ακολουθηθούν σε ένα αναφυλακτικό επεισόδιο είναι :

Αντιισταμινικό

‘Ενεση αδρεναλίνης

Κορτιζόνη

Η ένεση γίνεται στην άνω έξω επιφάνεια του μηρού ενδομυικά, μετρώντας από το 1000 μέχρι το 1010, με το κόκκινο έμβολο της συσκευής πατημένο και τον ασθενή σε καθιστή ή ύπτια θέση.

Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία εάν πρέπει ή όχι να χορηγηθεί αδρεναλίνη, η ζυγαριά κλείνει υπέρ του να γίνει, καθώς η καθυστέρηση στην απόφαση μπορεί να κοστίσει την ζωή του ασθενούς. Αντίθετα, η καθ υπερβολήν χορήγηση δεν μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες.

Να σημειωθεί ότι η συσκευή αδρεναλίνης πρέπει να βρίσκεται όπου και ο ασθενής. Η Ελληνική νομοθεσία δεν απαγορεύει τη χορήγηση από εκπαιδευτικό, εφόσον ο γονέας συγκατατίθεται. Η διαδικασία είναι απλή και δεν απαιτεί ιατρικές γνώσεις.

Η παροχή πρώτων Βοηθειών στον συνάνθρωπο και η εκπαίδευση προς αυτήν αποτελεί ηθικό χρέος κάθε πολιτισμένου ανθρώπου.